Tuesday, September 3, 2013

Soğuk Mezeler (Yeni Başlayanlara)



soguk mezeler yeni baslayanlara 1


Merhabalar:)

Çok bilmiş gibi yeni başlayanlara yazdım artist artist ama ben de o yeni başlayanlara dahilim:)

Soğuk mezelere hep ilgi duymuşumdur ama kurabiye kek yapmaktan onlarla ilgilenemiyordum..

Akdeniz ve Ege mutfaklarının belirgin ögesi olsa da bizim kültürümüzde de var soğuk mezeler..

Yılbaşını fırsat bilip çok güvendiğim kaynaklardan öğrendim mezeleri:) En pratik olanları tabi:) Yoksa daha neler neler var:) Onları da yaza deneyeceğim.. Hani soğuk ya yenmiyor kışın:)

En çok haydariyi sevdim çünkü babam enn çok onu beğendi:) Tıpkı gençliğinde Eskihisar'da (Gebze) akşamları toplaşıp kurdukları sofralarına aldıklaı haydarilere benzemiş:) Ah bir de fesleğen taze olsaydı:) Kurusu da makbülmüş:)

Sizlerden de öneri ve linkler bekliyorum sevgili dostlarım:) Sessiz okuyucularım siz de dahilsiniz:) Bekliyorum bildiğiniz mezeleri:) Zira bu konuda kendimi geliştireceğim.. Klasik mutfak maceraları kesmiyor beni vesselam:) Geniş ufuklara bakmayı öğrenmeliyim:)

Bahçeye bile bir sürü baharat ekeceğim bu yıl, fesleğenimi, kekiğimi kendim yetiştireceğim:) İnşallah:)

Evet başlasın artık meze geçidi..


soguk mezeler yeni baslayanlara 2


GİRİT EZME

Malzemeler:

200 gr. izmir tulum peyniri

2 adet közlenmiş kırmızı biber

2 diş sarmısak

1 tatlı kaşığı fesleğen

1 çay kaşığı kekik

2 çorba kaşığı incecik kıyılmış maydonoz

1 tatlı kaşığı çörekotu

Tuz , karabiber

Yapılışı:

Tulum peyniri derin bir kapta çatalla iyice ezilir, Közlenmiş biberler incecik kıyılır, maydonoz, fesleğen, kekik,çörekotu, tuz ve karabiber de eklenerek iyice karıştırılan ezme servis tabağına basma yöntemi ile alınır ve çörekotları ile süslenerek servis edilir..






soguk mezeler yeni baslayanlara 3


HAYDARİ (Lezzet Dergisinden Alıntıdır.)

Malzemeler:

500 gr. süzme yoğurt

3 diş sarmısak

1 tatlı kaşığı kuru nane

1 tatlı kaşığı fesleğen

50 gr. tereyağ

Tuz

Karabiber

Yapılışı:

Sarmısaklar havanda dövülüp süzme yoğurda eklenir ve karıştırılır..

Küçük bir tavada eritilen tereyağına, nane ve fesleğen eklenip çok az kavrulur ve yoğurda eklenir.. Zevke göre tuz ve karabiberi ilave edilip karıştırılır..

Servis tabaklarına pay edilip, servis edilir..


soguk mezeler yeni baslayanlara 4


HAVUÇ SALATASI

Malzemeler:

3 adet havucun rendesi

1 diş sarmısak

1 kase süzme yoğurt

Tuz, karabiber

Zeytinyağı

Yapılışı:

Havuç rendeleri zeytinyağda tuzlanıp sotelenir, sotelendikten sonra içine havanda dövülmüş sarmısak eklenen süzme yoğurtla buluşturulup karıştırılır.

Servis tabaklarına pay edilip, maydonozlarla süslenerek servis edilir..






soguk mezeler yeni baslayanlara 5


KEREVİZ YOĞURTLAMASI

Malzemeler:

1 adet orta boy kereviz

2 diş sarmısak

1 kase süzme yoğurt

Tuz, karabiber, kuru nane, pulbiber

50 gr. tereyağı

Zeytinyağı

Yapılışı:

Kereviz limonla ovularak rendelenir ve zeytinyağında sotelenir, sotelendikten sonra içine havanda dövülmüş sarmısak eklenen süzme yoğurtla buluşturulur.

Tereyağı eritilip içinde nane ve pulbiber yakılıp karışıma eklenir, zevke göre tuz ve karabiber eklenip karıştırılır, servis tabaklarına pay edilip üzerine zeytinyağı gezdirilip, baharatlar ile süslenir.

Afiyet bal şeker olsun..


No comments:

Post a Comment